Les Deux Garçons

Titel: Jeux D’Angres Heureux
Vormgeving: Delux Delicious Design
Opdrachtgever: Jaski Art Gallery

 
Een bijzondere productie die we mochten maken voor voor Jaski Art Gallery is kort geleden geïntroduceerd tijdens de opening van de tentoonstelling in Amsterdam. Een bijzondere productie door de toepassing van Sublimarasters, soft touch laminaat, integraal binding maar niet in de laatste plaats door de bijzondere inhoud.

Delux Delicious Design is verantwoordelijk voor het ontwerp en de begeleiding van de drukwerkorder. Dit in Amsterdam gevestigde bureau is in 2001 opgericht door Lies van der Sluis (Amsterdam/NL) en Bénédicte Latipau (Paris/F).

DELUX is een creatief collectief met een internationale mindset en ervaring. Delux Delicious Design is gespecialiseerd in design, branding en visuele communicatie in verschillende media disciplines.

Kijk voor meer informatie over Delux Delicious Design op hun website: www.delux.nl

Op de website van Jaski Art Gallery staat over de kunstenaars geschreven:

Michel Vanderheijden van Tinteren (1965) en Roel Moonen (1966) zijn allebei afgestudeerd aan de Akademie voor Beeldende Kunst inMaastricht, plastische vormgeving, waar zij elkaar ontmoetten. Het duo, woonachtig in Landgraaf (L), werkt sinds 2000 samen onder de naam Atelier Les Deux Garçons.

Het werkterrein van Les Deux Garçons is breed. Immer strevend naar perfectie in materiaal keuze en afwerking, maken zij collages, schilderijen, bronzen beelden, vrij assemblage werken – heel prominent – sculpturen van taxidermi (opgezette dieren). Het zijn absurdistische, soms ook ontroerende sculpturen met materialen die zij bij de preparateur, maar bijvoorbeeld ook op veilingen en bijantiquairs aantreffen. Het theatrale bepaald niet schuwend, presenteren zij hun herten, lammetjes, zwijntjes en andere dieren vaak als Siamese tweelingen of meerlingen en met attributen als speelgoed pistooltjes, bankbiljetten en parfumflesjes, voor hen symbolen van angst, noodlot envergankelijkheid.

Humor speelt zeker een rol, soms zelfs zwartgallige humor. Toch zet hun werk ook tot nadenken aan. Voor Les Deux Garçons zelf staat het voor de eerder gemaakte keuzes in het leven, die als bagage moeten worden meegetorst en daarbij soms ook een belemmering voor de toekomst vormen. Dat verklaart ook de keuze voor een titel als ‘L’adieu impossible’ (‘Het onmogelijke afscheid’), tevens de naam van hun eerste expositie bij Jaski Art Gallery in 2008. ‘La Fragilité’, hun tweede show, in 2009, laat dat ook zien, net als ‘L’Éphémère tangible’ in 2011.

Les Deux Garçons maken faam in binnen- en buitenland. Werken van hen werden tentoongesteld op de beroemde designbeurs ‘Salone del Mobile’ in Milaan, het Haags Gemeente Museum, het Stedelijk Museum Schiedam, het Ludwig Forum Aachen, op de expositie ‘Contour/Continuïteit’ in drie Delftse musea en op de tentoonstelling ‘Bloedmooi’ in het Schielandshuis in Rotterdam, naast namen als Jan Fabre, Jean Paul Gaultier en Maison Givenchy.

Het keramiekmuseum Prinsessenhof in Leeuwarden kocht eveneens werk van Les Deux Garçons aan. Choreografe Nanine Linning liet hen de kostuums en sculpturen ontwerpen voor haar voorstelling ‘Requiem’. Hun werk wordt verzameld door Phillipe Niarchos (de beroemde Niarchos Collections bevat reeds 22 sculpturen van hen). Van december 2012 tot en met mei 2013, vormen zij het middelpunt van een retrospectief in het Stedelijk Museum van Zwolle.